какви

какви
какъ́в, мн какви́
каков

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Смотреть что такое "какви" в других словарях:

 • разни — прил. различни, нееднакви, разнообразни, всякакви, какви ли не, други, по други, най различни, инакви, разновидни, разнородни, всевъзможни, какви да е, безразлично какви прил. няколко, редица …   Български синонимен речник

 • Руперт — назив за гумена кукла со големина на човек какви што биле направени голем број и пуштани како мамка од авионите при инвазијата на сојузниците во Нормандија во 1944 година, додека вистинските падобран ци се спуштале на сосем друго место …   Macedonian dictionary

 • ад календас грекас — (лат ad calendas graecas) 1.,на грчки Календи (какви што не постоел), односно никогаш, на куково лето, 2. во недоглед, на неодредено време …   Macedonian dictionary

 • бата — полупрезрив назив за убави, но не многу квалитетни чевли какви што произведувало некогашното претпријатие Бата …   Macedonian dictionary

 • демодоксологија — (грч. demos народ, doksa мислење) проучување на јавното мислење на народот испитување со помошта на анкети (какви што спроведува, на пр. t Галуповиот институт) …   Macedonian dictionary

 • иморализам — (лат. immoralis) негирање на какви и да било морални норми, етичко гледиште што го негира постојниот морал, или му се противставува, или е рамнодушно кон него …   Macedonian dictionary

 • никерброкери — (анг. knickerbrocker) мн. 1. назив за Холанѓани што живеат во Њујорк 2. куси широки панталони стегнати под колената (какви што носат Холанганите …   Macedonian dictionary

 • пропозиција — (лат. propositio) 1. предлог, понуда 2. изјава, став, тврдење, суд, процена 3. претпоставка, премиса (особено во логиката) 4. намера, план, потфат 5. збир на услови во некое натпреварување (кој може да настапува, должината на патеката, какви се… …   Macedonian dictionary

 • протестантизам — (лат. protestans) општ назив за сите христијански верски учења и сите црковни организации што произлегле од големото движење на реформацијата во 16. век називите протестант и протестантизам произлегле од тоа што приврзаниците на Лутер вложиле… …   Macedonian dictionary

 • реконструкција — (лат. reconstructio) 1. темелно преустројство, воспоставување на нешто врз нови основи, реорганизација, преправање 2. воспоставување на нешто што постоело порано, обновување 3. претставување на нешто какво што се замислува дека било некогаш 4.… …   Macedonian dictionary

 • релјефен — (фр. relief) 1. нерамен, издигнат релјефна карта геогр, а) карта на која пределите се прикажани онакви какви што се во природата (со сите височини, низини итн.) б) карта што прикажува картографски или фотографски отпечаток на некој релјеф. 2. фиг …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»